Čokoláda, v podobe tabuliek zabalených do staniolu ako ju poznáme dnes, nie je známa dlho. Pôvodný nápoj starých Aztékov bol horký, nepríjemnej chuti a pridávali sa do neho chilli papričky. Nápoj z kakaových bôbov, ktorému sa pripisovali aj afrodiziakálne účinky bol veľmi populárny medzi aztéckou šľachtou na dvore panovníka Montezumu II. Tam sa s ním aj prvýkrát stretol španielsky conquistador Hernando Cortés.

metla

Potom ako ho dobyvatelia doviezli na španielsky dvor, nápoj postupne získaval svojich prívržencov aj v Európe. Španieli pôvodne zamýšľali vytvoriť originálnu chuť mezoamerického čokoládového nápoja pridaním podobných korenín ale tento návyk sa vytratil do konca 18. storočia.

Zopár zaujímavostí o čokoláde:
▪ vedecký názov stromu z ktorého sa zberajú kakaové bôby „theobroma cacao“ znamená pokrm bohov
čokoláda obsahuje až 600 aromatických zlúčenín zatiaľ čo červené víno ich obsahuje „iba“ 200
▪ aztécky panovník Montezuma II. údajne vypil denne až 50 šálok kakaového nápoja
v skutočnosti sa čokoláda po 90% svojej histórie konzumovala v tekutom a nie v tuhom stave

čokoláda

▪ slovo čokoláda pochádza z aztéckeho „xocoatl“, ktoré znamená: horký, korenistý nápoj vyrobený z kakaových bôbov
vojaci počas americkej občianskej vojny občas dostávali plat vo forme čokolády
▪ film „Charlie a továreň na čokoládu“ sa niekde nazýva aj „Willy Wonka a továreň na čokoládu“, je to vlastne reklama nového produktu spoločnosti Quaker Oats, ktorá celý film financovala
čokoládový priemysel má ročný obrat okolo 110 miliárd dolárov
prvú čokoládovú tyčinku vynašiel v roku 1847 Joseph Fry

A na záver recept na „nápoj bohov“:

1 šálka mlieka
2 PL kvalitného holandského kakaa
¼ KL mletej škorice
na špičku noža muškátového oriešku
štipka kajenskej papriky
¼ KL vanilkového extraktu
1 PL vody
½ PL medu

jídlo

Vymiešajte kakao, škoricu, muškátový oriešok, papriku, extrakt a vodu na hladkú pastu. Zohrejte mlieko (nevarte!) a prilejte za stáleho miešania k paste. Podľa chuti môžete pridať med.